فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 9 (پیاپی 124، آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالله حسن پور درزی، زهرا پورزمانی*، حمیدرضا وکیلی فرد، آزیتا جهانشاد صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    حرفه حسابرسی چه براساس استانداردهای مدون و چه براساس آیین رفتاری، حرفه ای مبتنی بر استقلال می باشد، اما حسابرسان داخلی متفاوت از حسابرسان مستقل دچار تضادی دوگانه در حرفه هستند، چراکه از یک سو در ساختار تحت مالکیت مدیران شرکت ها فعالیت می کنند و از سویی دیگر می بایست در این شرایط استقلال رفتاری و عملکردی خود را براساس استانداردهای حسابرسی حفظ نمایند. لذا وجود این تداخل در نقش می تواند کارکردهای آوای حسابرسان را تاحد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش ارزیابی کارکرد آوای اثربخش حسابرسان داخلی در افشای عملکردهای زیست محیطی شرکت های بازار سرمایه می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش که از نظر روش شناسی توسعه ای و ترکیبی محسوب می شود و از نظر زمانی در بازه یکساله انجام شد، تلاش گردید تا با اتکا به فرآیندهای تحلیل فراترکیب و دلفی در بخش کیفی پژوهش در بازه زمانی شش ماه، اقدام به شناسایی مولفه های کارکرد آوای اثربخش حسابرسان داخلی در افشای عملکردهای زیست محیطی شرکت های بازار سرمایه شود.

    یافته ها

    براساس نتایج از مجموع تاثیرگذاری کلی مبتنی بر مقایسه زوجی بین مولفه های پژوهش مشخص شد، درصد تاثیرگذاری مولفه ی افشای رعایت حدود الزامات محیط زیست نسبت به بقیه مولفه های کارکرد آوای اثربخش حسابرسان داخلی نقش موثرتری در افشای عملکردهای محیط زیست دارد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج کسب شده حاکی از این است که حسابرسان دارای هویت و متکی بر آیین رفتار حرفه ای، براساس حدود الزامات تعیین شده جهت افشای عملکردهای محیط زیست، همواره تلاش می نمایند تا عملکردهای شرکت در این حوزه را افشای نمایند و از این طریق سطح شفافیت های اطلاعاتی شرکت به ذینفعان بیرونی را ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: آوای حسابرس، عملکرد محیط زیست، کارکرد اثربخش
  • مدریک پیرصاحب، منصور پورنوری*، شیرین شیرازیان، داریوش کریمی صفحات 17-31

    حفاظت وصیانت از حیات وحش از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد بگونه ای که در قوانین داخلی راهکارهای مختلفی و از جمله گزینه جریمه برای فرد متخلف و عامل زیان در نظر گرفته شده است ولی بعنوان یک عامل بازدارنده نتوانسته به طور موثر عمل نماید، از طرف دیگر همیشه عامل انسانی منجر به تلف و یا از بین بردن گونه های جانوری وصدمه زدن به حیات وحش نمی گردد، بلکه عوامل طبیعی نیز با توجه به شرایط اقلیمی محل، می تواند منجر به بیماری و یا حادثه برای حیات وحش گردد. بنابراین لازم است راه کارهای کاهش تعارضات افراد و حیات وحش بررسی، تعدیل و با تخصیص هزینه مناسب، زمینه احیای زیستگاه های حیات وحش فراهم گردد تا مانع تخریب بیش از پیش حیات وحش نشده و گونه های در حال انقراض را حمایت نماید. یکی از راه های کنترل ریسک، انتقال آن به موسسات بیمه می باشد که این ریسک ها می بایست با حقوق وقانون بیمه، همگرایی و به عبارتی بیمه پذیر باشند. گستردگی حوزه حیات وحش وهزینه های صیانت وحفاظت از آن نیازمند حمایت دولت بعنوان متولی حفاظت از حیات وحش و ناظر بر صنعت بیمه می باشد. تلف یک گونه تحت پوشش بیمه ، همانند سایر پوشش های بیمه ای دیگر می تواند از حمایت شرکت بیمه برخوردار گردد، هر چند که در صنعت بیمه بعلت چالش های ارزیابی ریسک حیات وحش و سازمان متولی حیات وحش بعلت کمبود منابع مالی، تاکنون به این موضوع به صورت جدی پرداخته نشده است و شاید هم ناشی ازعدم شناخت کافی در این زمینه بوده باشد و یا ارزیابی درستی از ریسک خسارات این نوع پوشش بیمه ای ناشی شده باشد، در حال حاضرپرداختن به این موضوع  ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد و متولیان صنعت بیمه وحیات وحش کشور می بایست اهتمام لازم را دراین زمینه بعمل آورند .

    کلیدواژگان: خسارات حیات وحش، بیمه، جبران خسارات، حقوق داخلی ایران
  • جواد رسمی، زهرا عابدی*، مصطفی پناهی، یگانه موسوی جهرمی صفحات 33-41
    زمینه و هدف

    یکی از چالش های فرا روی دولت ها در قرن اخیر بحران های زیست محیطی مانند افزایش دما، تغییرات اقلیمی، آلودگی های زیست محیطی، از بین رفتن گونه های گیاهی و جانوری و.. می باشد. دولت های اروپایی و آمریکای شمالی یا ژاپن اغلب از قوانین و ابزارهای مالی سبز برای پیشبرد سیاست های حفظ محیط زیست خود بهره می برند.

    روش بررسی

    در این پژوهش محقق در گام نخست با استفاده از رویکرد تحلیل خبرگی با استفاده از روش دلفی فازی معیار ها و الگو های موثر بر روی مالیات سبز را شناسایی نموده و پس از غربالگری الگو های اجرایی را معرفی خواهد نمود . در گام دوم با استفاده از تیوری علی روش دیمتل در محیط ارزیابی فازی (بدلیل دقت بالای رویکرد روش فازی این رویکرد در تحلیل ها استفاده شده است) به ارزیابی رواداشتی الگوهای اجرایی نسبت به یکدیگر اقدام خواهد شد .در نهایت الگوی اجرایی همبستگی ارایه می شود. الگوی تحلیل شبکه فازی که رویکردی جامع نگرانه به مساله محیط باز مالیات سبز می باشد الگوهای شناسایی شده را طبقه بندی و گریدبندی خواهد نمود.

    یافته ها

    این مطالعه با استفاده از روش تحلیلی و کتابخانه ای نشان می دهد مالیات به عنوان یکی از ابزارهای سیاست مالی، در رشد و توسعه پایدار و تامین عدالت اجتماعی نقش مهمی ایفا می کند. هدف اصلی این پژوهش بررسی فرآیند طبقه بندی مالیات سبز درابزار های زیست محیطی، در راستای رسیدن به توسعه پایدار می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    ایران می تواند با طراحی و اجرای مالیات سبز (مالیات های زیست محیطی) به عنوان یکی از پایه های مالیاتی رایج در کشورهای منطقه، سهم درآمدهای مالیاتی خود را افزایش و تاثیر مثبتی در کیفیت محیط زیست بر جای بگذارد.

    کلیدواژگان: مالیات سبز، ابزارهای زیست محیطی، توسعه پایدار
  • نرگس نجم الدینی، مهدی دسینه*، داود خدادادی، حمید رستمی جاز صفحات 43-57
    زمینه و هدف

    بخش مهمی از توسعه ی دانش حسابداری، فراتر از عملکردهای مالی، امروز متمرکز بر پایداری  است که تحت وجود کارکردهای منابع انسانی می تواند زمینه برای افزایش شفافیت های اطلاعاتی را برای ذینفعان مهیا نماید. لذا هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی حسابداری پایداری براساس کارکردهای منابع انسانی سبز می باشد.

    روش بررسی

      به لحاظ روش شناسی این پژوهش از نظر جمع آوری داده ها ترکیبی است و از نظر نتیجه در دسته پژوهش های توسعه ای قرار می گیرد. در این پژوهش ابتدا از طریق تحلیل فراترکیب نسبت به شناسایی مضامین کارکرد منابع انسانی سبز و مولفه های حسابداری پایداری اقدام شد و سپس براساس تحلیل دلفی، پایایی ابعاد شناسایی شده مورد بررسی قرار گرفت. در بخش کمی نیز این پژوهش از تحلیل ویکور فازی شهودی بهره برد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد، اولا مهمترین پارامتر مضامین پژوهش (کارکردهای مدیریت منابع انسانی سبز)، هویت حرفه ای سبز است که باتوجه به اوزان فازی کسب شده، بالاترین نرخ اهمیت را نسبت به سایر مضامین پژوهش دیگر دارد، ثانیا  افشاء سرمایه انسانی براساس ارزش شاخص  برابر با 051/0، مهمترین معیار حسابداری پایداری تحت وجود مضامین کارکردهای منابع انسانی سبز، به ویژه مضمون هویت حرفه ای سبز می باشد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتیجه ی پژوهش حاضر نشان می دهد، افشاء اطلاعات سرمایه انسانی به عنوان بعد با اهمیت حسابداری پایداری برآمده از هویت حرفه ای سبز، در تصمیم گیری بالقوه شرکت در آینده یک جزء مهم است و به نفع شرکت هایی است که به دنبال جلب رضایت تمام سرمایه گذاران متقاضی اطلاعات برای افزایش ارزش بازار می باشند.

    کلیدواژگان: حسابداری پایداری، کارکردهای منابع انسانی سبز، ویکور فازی شهودی
  • داریوش زرین پور، ناصر میرسپاسی*، رضا نجف بیگی، نازنین پیله وری صفحات 59-74
    زمینه و هدف

    یکی از سازمان اداری مرتبط با حوزه محیط زیست، شهرداری ها هستند که نقش مهمی در توسعه و حفاظت از آن ایفا می نمایند. این پژوهش تلاش دارد تا با واکاویی محتوایی نسبت به شناسایی ابعاد پیامدی بلوغ دانش سبز منابع انسانی در گام اول اقدام نماید و سپس نسبت به گونه شناسایی آن براساس الگوی های تفسیری در شهرداری تهران اقدام نماید. لذا هدف این پژوهش  گونه شناسی پیامدهای بلوغ دانش سبز کارکنان در شهرداری تهران براساس تحلیل کیو می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر روش شناسی ترکیبی و مبتنی بر تحلیل های فراترکیب و کیو می باشد. براین اساس ابتدا با استفاده از تکنیک ارزیابی انتقادی نسبت به تعیین پژوهش های مشابه اقدام گردید و سپس از طریق ایجاد پرسشنامه ماتریس کانونی براساس عبارت گفتمانی، نسبت به تفکیک گزاره ها اقدام گردید.(تهران-1397)

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد، تعداد 8 گزاره با عنوان پایداری ارزش های اجتماعی سبز در الگوی تفسیری اول و 8 گزاره با عنوان پایداری کارکردهای مدیریت منابع انسانی سبز در الگوی تفسیری دوم جای داده شده اند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش از یکسو نشان دهنده ی این موضوع هستند که سیستم های اطلاعات مدیریت سبز به عنوان اولین پیامد، قادر هستند تا به صورت چرخه ی فناورانه، نیازها و انتظارات شهروندان در مواجهه با خدمات شهرداری تهران را جذب نمایند و سپس براساس فرآیندهای ساختاری نسبت به ارایه خدمات با کیفیت به آنان به صورت خروجی سیستم اقدام کنند تا با بازخورد نتایج به مرحله ورودی سیستم، نواقص مربوط به کارکردهای سبز عملکردی شهرداری تهران را برطرف نمایند.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، بلوغ دانش سبز، شهرداری تهران
  • غزاله کتابداری، علیرضا ظاهری* صفحات 75-94

    کنوانسیون حفاظت از گونه های مهاجر حیوانات وحشی که بانام CMS و کنوانسیون بن نیز شناخته می شود یکی از مهم ترین اسناد حقوقی الزام آور بین المللی درباره ی حفاظت و مدیریت گونه های مهاجر به شمار می آید. این کنوانسیون، معاهده ای است که بر پایه آن تمام گونه های مهاجر در خشکی، آب و هوا در گستره زندگیشان تحت محافظت قرار می گیرند. کنوانسیون CMS همه دولت های عضو ازجمله ایران را متعهد به ایجاد تدابیر حفاظتی هماهنگ برای حیوانات مهاجر می نماید و با بسترسازی لازم، با تاکید بر اصول پایه ای همکاری و پیشگیری به امر حفاظت از گونه های مهاجر در تمام مسیر مهاجرتشان و زیستگاه آن ها می پردازد. در این راستا تاکنون هفت توافق نامه الزام آور و نوزده تفاهم نامه اجرایی به منظور حفاظت از گونه های مهاجر مختلف، تحت حمایت کنوانسیون CMS منعقدشده است که از این میان ایران تاکنون با چهار تفاهم نامه قرارداد همکاری امضا کرده است. در این مقاله، این چهار تفاهم نامه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی قصد دارد به بررسی چگونگی عمل به مفاد کنوانسیون CMS، خلاء های قانونی و اجرایی و چالش های پیش روی آن با تاکید بر وضعیت ایران، بپردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که علیرغم  فعالیت ها و اقدامات مفید گسترده در ارتباط با گونه های مهاجر ایران در چارچوب این چهار تفاهم نامه و در پرتو همکاری با کنوانسیون CMS باگذشت چهار دهه از تشکیل این کنوانسیون و بیش از دو دهه همکاری ایران با آن، هنوز نتایج رضایت بخش در وضعیت حفاظتی بسیاری از گونه ها به طور کامل محقق نشده است. شایسته است با رفع ضعف های حقوقی و اجرایی و به کارگیری مدیریت کارآمد، عاقلانه و متمرکز و همچنین همکاری تمام ارگان ها و آحاد مردم، این بخش از تنوع زیستی در ایران موردحفاظت و حمایت مطلوب قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کنوانسیون حفاظت از گونه های مهاجر حیوانات وحشی (CMS)، کنوانسیون بن، گونه های مهاجر، همکاری ایران با کنوانسیون CMS، تفاهم نامه ها
|
  • Abdolahe Hasanpoor Darzi, Zahra Poorzamani *, Hamidreza Vakilifard, Azita Jahanshad Pages 1-16
    Background and Objective

    The auditing profession is an independence-based profession, both in terms of standards and in terms of code of conduct, but internal auditors are different from independent auditors because they operate in a structure owned by corporate executives and must be governed by Maintain these conditions of behavioral and functional independence in accordance with auditing standards. The Purpose of this research is evaluating the function of the effective voice of internal auditors in disclosing the environmental performance of capital market companies.

    Material and Methodology

     In this research, which is considered as a methodology of development and composition, an attempt was made to identify the components of the effective voice of internal auditors in exposing the environmental performance of capital market companies by relying on Meta-synthesis and Delphi analysis processes in the qualitative. Then, in the quantitative part, interpretive ranking analysis is used to identify the most effective function of the effective voice of internal auditors in exposing the environmental performance of capital market companies.

    Fidings: 

    The results of the research in the qualitative section, after screening the content of 12 approved studies, indicated the existence of 8 components of the effective voice function of internal auditors in exposing the environmental performance of capital market companies. These components were evaluated through Delphi analysis and the results of this section showed that all 8 components were approved.

    Discussion & Conclusion

    The results show that auditors who have an identity and rely on the code of professional conduct, based on the limits of the requirements to disclose environmental performance, always try to disclose the company's performance in this area and in this way, they can improve the level of information transparency of the company to external stakeholders.

    Keywords: Internal Auditors Voice, Environmental Performance Disclosure, Observance of Environmental Requirements
  • Medrik Pirsaheb, Mansour Pournouri *, Shirin Shirazian, Daryoush Karimi Pages 17-31

    The protection of wildlife has a special place, as in the domestic laws, various solutions have been considered, including the option of fines for the violator and the cause of damage, but as a deterrent, it has not been able to act effectively. The human factor does not always lead to the loss or destruction of animal species and harming the wildlife, but natural factors can also lead to disease or accidents for the wildlife according to the climatic conditions of the place. Therefore, it is necessary to investigate, adjust and adjust the ways to reduce the conflicts between people and wildlife, and by allocating appropriate funds, the field for the restoration of wildlife habitats should be provided in order to prevent further destruction of wildlife and support endangered species. One of the ways to control risk is to transfer it to insurance institutions, and these risks should be in line with insurance laws and regulations, and in other words, they should be insurable. The vastness of the field of wildlife and the costs of its maintenance and protection require the support of the government as the guardian of wildlife protection and supervisor of the insurance industry. The loss of a species covered by insurance, like any other insurance coverage, can be supported by the insurance company, although in the insurance industry due to the challenges of wildlife risk assessment and the wildlife guardian organization due to the lack of financial resources, so far this issue has not been addressed. It has not been addressed seriously, and it may be due to the lack of sufficient knowledge in this field, or due to a correct assessment of the risk of losses of this type of insurance coverage. Currently, addressing this issue is an unavoidable necessity, and the trustees of the life insurance industry The country's wildlife should take the necessary care in this field.

    Keywords: Wildlife Damages, insurance, Damage Compensation, Iranian Internal Laws
  • Javad Rasmi, Zahra Abedi *, Mostafa Panahi, Yeganeh Mousavi Jahromi Pages 33-41
    Background and Objective

    One of the challenges faced by governments in the last century is environmental crises such as temperature increase, climate changes, environmental pollution, loss of plant and animal species, etc. European and North American or Japanese governments often use green finance laws and instruments to advance their environmental protection policies.

    Material and Methodology

     In this research, in the first step, the researcher will identify the effective criteria and models on the green tax by using the expert analysis approach using the fuzzy Delphi method, and after screening, he will introduce the implementation models. In the second step, by using the causal theory of the Dimtel method in the fuzzy evaluation environment (due to the high precision of the fuzzy method approach, this approach has been used in the analysis), the tolerance evaluation of the executive models will be carried out. Finally, the correlation executive model will be presented. The fuzzy network analysis model, which is a comprehensive approach to the green tax open environment problem, will classify and grade the identified patterns.

    Findings

    Using analytical and library methods, this study shows that tax, as one of the financial policy tools, plays an important role in sustainable growth and development and ensuring social justice. The main goal of this research is to investigate the classification process of green tax in environmental instruments, in order to achieve sustainable development.

    Discussion and conclusion

    Iran can increase the share of its tax revenues and leave a positive impact on the quality of the environment by designing and implementing green tax (environmental taxes) as one of the common tax bases in the countries of the region.

    Keywords: Green tax, environmental tools, Sustainable development
  • Narges Najmadini, Mehdi Dasineh *, David Khodadady, Hamid Rostami Jazz Pages 43-57
    Background and Objective

    An important part of the development of accounting knowledge, beyond financial performance, today concentration on sustainability, which under the presence of human resource functions can provide the basis for increasing information transparency for stakeholders. The purpose of this research is evaluating the effectiveness of sustainability accounting based on green human resource functions.

    Material and Methodology

    In terms of methodology, this research is mix method in terms of data collection and in terms of results is in the category of developmental research. In this study, first, through Meta-synthesis, the themes of green human resource function and sustainability accounting components were identified, and then, based on Delphi analysis, the reliability of the identified dimensions was examined. In the quantitative part, this research also used Intuitive Fuzzy VIKOR Process.

    Findings

    The results showed that, firstly, the most important parameter of research topics (green human resource management functions) is the identity of the green profession, which has the highest importance rate compared to other research topics due to the fuzzy weights obtained, Second, the disclosure of human capital based on the value of the  index equal to 0.051 is the most important measure of sustainability accounting under the themes of green human resource functions, especially the theme of green professional identity.

    Discussion and Conclusion

    The results of the present study show that the disclosure of human capital information as an important dimension of sustainability accounting arising from green professional identity, is an important component in the potential decision-making of the company in the future and it is in the interest of companies that seek to satisfy all investors seeking information to increase market value.

    Keywords: sustainability accounting, Green Human Resource Functions, Intuitive Fuzzy VIKOR Process
  • Dariush Zarinpour, Naser Mirsepasi *, Reza Najafbeygi, Nazanin Pilevari Pages 59-74
    Background and Objective

    One of the administrative bodies related to the field of environment is the municipalities, which play an important role in its development and protection. This study tries to identify the consequences of the maturity of green knowledge of human resources in the first step by content analysis and then to identify it based on interpretive patterns in Tehran Municipality. The purpose of this research is Typology of employees green knowledge maturing consequences in Tehran Municipality based on Q Process.

    Material and Methodology

    This research is in terms of mixed methodology and is based on Meta-synthesis and Q Process. Based on this, first, using critical evaluation technique, similar researches were determined and then, by creating a focal matrix questionnaire based on discourse phrase, the propositions were separated to be included in the consequential types of employees green knowledge maturing in Tehran Municipality.

    Finding

    The results showed that 8 propositions entitled sustainability of green social values were included in the first interpretive model and 8 propositions entitled sustainability of green human resource management functions were included in the second interpretive model.

    Discussion & Conclusion

     On the one hand, the results of the research show that green management information systems, as the first consequence, are able to absorb the needs and expectations of citizens in the face of Tehran municipal services in the form of a technological cycle, and then based on structural processes. Provide quality services to them as a system output in order to eliminate the shortcomings related to the functional green functions of Tehran Municipality by feed backing the results to the system input stage. On the other hand, based on the consequences of maturing human resources knowledge, Tehran Municipality can develop and select human resources with a green attitude to maintain the perceptual integrity of Tehran Municipality's green operational strategies.

    Keywords: Typology, Employees Green Knowledge Maturing, Tehran Municipality
  • Ghazaleh Ketabdari, Alireza Zaheri * Pages 75-94

    The Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, also known as CMS or the Bonn Convention, is one of the most important international legally binding agreements on the conservation and management of migratory species. It is a treaty under which all terrestrial, aquatic and avian migratory species are conserved. The CMS commits all States Parties, including Iran, to establish concerted action for migratory animals, and with the necessary infrastructure, emphasizes the basic principles of cooperation and prevention to protect migratory species throughout their migration and habitat. So far, seven legally binding agreements and nineteen executive memorandums of understanding have been concluded under the auspices of the CMS. In this article, these four memoranda of understanding have been studied. The present study, using a descriptive-analytical method, intends to examine how to implement the provisions of the CMS Convention, its legal and executive gaps and the challenges faced by emphasizing the situation of Iran. The findings of this study show that despite extensive activities and useful measures related to Iranian migratory species within the framework of these four agreements and in the light of cooperation with the CMS Convention, four decades after its establishment and more than two decades of cooperation with Iran, still the satisfactory results in the conservation status of many species is not fully performed. It is deserved that this part of the biodiversity of Iran should be protected and supported favorably by eliminating legal and executive weaknesses and employing efficient, wise and centralized management as well as the cooperation of all organs and the people.

    Keywords: CMS, Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, Bonn Convention, Migratory Species, Memorandum of understanding